Instalatii gaze

Instalatii interioare

Ca urmare a avizarii proiectului si a dosarului depus la furnizorul de gaze, lucrarea fizica de racordare la sistemul de alimentare cu gaze naturale este pasul caruia se acorda atentie sporita si timp necesar pentru efectuare.
La stabilirea traseelor instalatiilor de utilizare a gazelor, se acorda prioritate respectarii conditiilor de siguranta si este de preferat sa se respecte in totalitate normele NTPEE 2008.
Conductele instalatiilor de utilizare interioare se monteaza din otel fara a se ingropa in strat de poliester sau orice alt material de protectie, suprateran, in spatii ventilate, luminate si circulate, cu acces permanent inclusiv in subsoluri. De preferant ca instalatiile sa fie montate pe elemente rezistente (pereti,grinzi,stalpi) sau pe stalpi metalici sau de beton special create in acest scop.

Este obligatoriu ca imobilele cu consumatori de tip masina aragaz, sa aiba grila de ventilatie fara dispozitive de inchidere sau reglaj pentru evacuarea gazelor arse si racord flexibil in standarde. Pentru situatiile in care sunt montate geamuri tip termopan, este obligatorie montarea echipamentelor de protectie formate din senzor si electrovalva. Pentru centralel termice mai mari de 4m³ se vor monta pentru o siguranta sporita, pe langa kitul de evacuare, racorduri fixe.

Este interziza trecerea instalatiilor de utilizare, a coloanelor de gaz si a consumatorilor in incaperi ca: uscatorie, baie, ghena, camera de ascensor, spetii de depozitare etc.
Instalatiile trebuie sa fie la vedere si usor accesibile pentru personalul de interventie.
Conectarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi direct la conducta de distributie fara regulator de presiune este interzisa.

 

Instalatii exterioare

Folosite in mare parte pentru locuintele de la curte, instalatiile exterioare se pot monta din otel suprateran/subteran si din polietailena subteran.
Este de preferat sa se evite traseele lungi supraterane si sa se monteze teava din PE ingropata. In situatia in care acest lucru nu este posibil, conductele montate suprateran vor fi montate pe stalpi de sustinere special create in acest scop, cu bratari sau console, pe peretii exteriori ai cladirilor sau pe garduri stabile din caramida sau beton.
Ca si la instalatiile interioare este obligatorie montarea regulatorului de presiune, a echipamentului de protectie, efectuarea grilei de ventilatie pentru incaperile dotate cu aparat tip masina aragaz, kit de evacuare pentru centralele termice, si racord flexibil sau fix pentru aragaz si/sau centrala termica.